Maccarone Gallery


Maccarone Gallery

The three buildings that comprise the gallery complex are segmented east to west, and together offer a total of roughly 32,000 interior square feet. The two perimeter warehouses – each roughly 10,000 square feet – have been re-purposed as artists’ studios that retain their original raw industrial character. The central 12,000 square foot warehouse has been transformed to house state of the art public exhibition space, private showroom areas, offices, and support functions.

A vacant railway right-of-way to the south of the warehouses now functions as an entry court and an outdoor exhibition area for sculpture. The surface of this entry court is covered in gray decomposed granite, recalling the crushed stone ballast found under the nearby rail tracks.

Inside the gallery, an uninterrupted flow of exhibition space glowing with natural light has been created. A U-shaped exhibition wall lines the perimeter of the warehouse interior, and wraps around a central partition. The south wall of the space, with its original brick, is punctuated by the gallery’s public entry doors and reception desk. The building’s original concrete floors have been ground even and polished.

The gallery is illuminated by a combination of natural daylight and wall-washing LED lights, , providing an even radiance.  Because the gallery will primarily be visited during the day, daylight was considered the primary light source.  Translucent skylights filter light through the wood beamed roof, which was painted white, reflecting daylight throughout the gallery.  Rows of LED lights are mounted to the roof beams, lining the walls, supplementing the natural light and highlighting the walls with a continuous glow.  The color temperature of the LED lighting was chosen to match well with the color of the daylight entering the building.

  • DETAILS
  • Art Gallery
  • Los Angeles, CA
  • 32,500 sqft (includes artist studios)
  • 12,100 square feet gallery
  • AWARDS
  • 2016 IES Illumination Award of Merit
  • TEAM
  • Jeffrey Allsbrook, Silvia Kuhle, Tracy Bremer, Tiara Chu, John Farrace, Stephen Baron
  •  
  • Lighting Design | Luminesce Design
  • Structural Engineer | Office of Gordon Polon
  •  
  • Photos ©Benny Chan | Fotoworks
  •  
  • ©Standard®
Maccarone Gallery
Maccarone Gallery
Maccarone Gallery
 
Maccarone Gallery
Maccarone Gallery
Maccarone Gallery
Maccarone Gallery