Co-op Canyon


Co-op Canyon

Co-op Canyon is a cooperative community of 1,000 people living together in terraced cliff dwellings overlooking lush urban canyon.  Residents gain equity in the co-op through participation in construction, agricultural, maintenance, education and conservation programs central to the sustenance of the community.

The dwelling terraces are lined with front yard gardens hosting native plants that vary in color and texture as they ascend above the canyon floor; backyard gardens punctuate the ends of the terraces.  Below, in the green canyon floor residents exchange knowledge and resources under the shade of trees.   Small live-work and commercial spaces, child care, play and fitness spaces and the community kitchen, the co-op’s wellness center, are active with people, while native birds and insects inhabit the canyon’s plantings.  The canyon walls are relatively thin, ample natural illumination and air circulation within the dwellings.  At the street level, these porous walls form the threshold between the community and the urban context, linking the terraced canyon floor to the streets of Dallas.  Vertical circulation to the dwellings is travels through skip-stop lobbies, where an elevator stops on one level of multi-story space, and stairs lead to adjacent levels.  Skip stop lobbies promote fitness and interaction; they are the driveway spaces where residents share laundry facilities, recycling chutes, and exercise bikes. 

  • DETAILS
  • Competition Entry
  • Dallas, TX
  • 380,000 sq ft
  •  
  • AWARDS
  • 2009 Honorable Mention
  •  
  • TEAM
  • Jeffrey Allsbrook, Silvia Kuhle, Alexis Carver, Kazushige Shichishima, Brandon Bown, Alex Babich, Gregg Oelker
  •  
  • Structural Engineer | Thornton Tomasetti
  • MEP Engineering | Stantec (former IBE)
  • Sustainable | Stantec (former IBE)
  •  
  • ©Standard®